úterý 10.12.2019
dnes má svátek Julie | | |
Vaše IP adresa je: 3.229.122.219 | | |
10.12.2018 dnes je 344. den v roce dnů do konce roku:21
Slunce dnes vychází 7:51 kulminuje 11:56 a zapadá 16:02 hodin zimního času
Měsíc dnes vychází 01:05 kulminuje 06:46 a zapadá 12:28 hodin zimního času
tyto údaje platí pro souřadnice naší obce 49º 49' sev.šířky 14º 12' vých.délky
| | |
01.06.2008
Opilé čínské kuře
Ingredience: 400 g kuřecího masa bez kostí,dvě lžičky tuku,lžička cukru,
hrst chřestu nebo pórku, hrst sušených hub,1 dl vodky nebo ginu, lžičku solamylu,
1 cibule, 1/2 lžičky zázvoru, 1 lžíce sójové omáčky, masový vývar nebo vývar z masoxu.
Postup přípravy:
Maso nakrájíme nadrobno, stejně tak cibuli a namočené houby, pórek na kousky.
Na pánvi rozehřejeme tuk, na něm necháme zkaramelizovat cukr, přidáme nakrájené maso, cibuli, zázvor, podlijeme vývarem a 10 min. podusíme spolu s houbami a zeleninou.
Pak přidáme sójovou omáčku a vodku. Podusíme, až vše změkne.
Pokrm má mít málo šťávy a podává se s rýží a ostrým zeleninovým salátem.
| | |
01.07.2007
Grilovaní vycpaní orli
Ingredience: kuřecí prsa, olivový olej, sůl, pepř, červená paprika, slanina
Postup přípravy: Kuřecí prsa rozkrojíme jako rybu, uvnitř posolíme, opaprikujeme,
opepříme a vložíme plátek uzené slaniny. Sepneme párátky nebo potravinářskou jehlou a namarinujeme olivovým
olejem. Necháme odležet do druhého dne. Před grilováním necháme odkapat olej, grilujeme z obou stran.
Příloha: rýže a zeleninový salát, nebo chléb a kyselé okurky.
| | |
31.03.2007
Kuřecí řízky v jogurtu
Ingredience: 6 prsních kuřecích řízků, 1 hustý bílý jogurt, 2 celá vejce, 4 stroužky česneku,
sůl, pepř, další koření dle chuti
Postup přípravy: Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády.
Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře. Pak maso přendáme do nádoby
kterou zaklopíme a uložíme na 24 hodin v lednici. Druhý den vyjmeme řízky z marinády,
obalíme ve strouhance a opatrně smažíme na pánvi. Takovouto chuť určitě nezapomenete. Je skvělá!
S opečenými brambůrky je ještě lepší.
| | |
19.11.2006
Lákavá barevná stehna
Ingredience:
6 ks vykostěných kuřecích stehen (2 na osobu), grilovací koření, 2 lžičky francouzské hořčice,
100 g nivy, 1 červená paprika, 1 stroužek česneku, 1 velká cibule, kousek uzeného sýra,
mletý rozmarýn, cca 20 černých oliv, olivový olej, sojová omáčka, lžička másla.
Postup přípravy:
Každé stehno plošně rozřízneme na co největší tenký plát v kuse, okořeníme, pomažeme hořčicí,
položíme doprostřed kousek nivy ,plátek červené papriky, kousek cibule a uzeného sýra,
okořeníme rozmarýnem. Pevně zavineme a svážeme. Zprudka osmahneme na olivovém oleji, maso vyndáme
a v oleji osmahneme cibuli a zbytek červené papriky a nivy, přidáme olivy na půlky, vodu,
máslo, rozmarýn, drcený česnek, asi lžičku sojovky, sůl. Povaříme, aby se rozpustil sýr a vznikla
omáčka. Zalijeme touto omajdou připravené závitky a pečeme asi 40-50 minut v přiklopené misce nebo
v remosce (nevysuší se to). Občas trochu podlijeme.
Podáváme s bramborem anebo s bramborovým knedlíkem. Je to něco!. Dobrou chuť.
| | |
17.09.2006
Kynutý bramborák
Ingredience:
500 g syrových brambor, 250 g vařených brambor, 250 g polohrubé mouky, 30 g droždí,
1 vejce, 6 stroužků česneku, mléko podle potřeby,1 lžíce nasekané majoránky, olej na smažení,
mletý pepř a sůl.
Postup přípravy:
Brambory oloupeme, nastrouháme, vymačkáme vodu a vmícháme vařené brambory,
vejce, mouku, kvásek z droždí, majoránku, utřený česnek, sůl a pepř.
Potom přidáváme vlažné mléko, aby vzniklo řidší těsto. Necháme v teple vykynout
a naběračkou dávkujeme na pánev s rozpáleným tukem. Osmažíme z obou stran dozlatova a podáváme.
| | |
11.06.2006
Langoše
Ingredience:
500g hladké mouky, 30g droždí, 250 – 300ml mléka, špetku soli, 1 kostku cukru, olej na smažení,
na závěrečné ochucení kečup, nebo strouhaný eidam, česnek, povidla...
Spojte lžíci mouky, kostku cukru, droždí a 100ml mléka. Dejte vzejít kvásek.
Jakmile se začnou dělat velké bubliny, můžete pokračovat.
K vzešlému kvásku přidejte zbylé mléko i mouku, osolte a vypracujte hladké těsto.
Pak ho poprašte moukou a nechte jej asi půlhodinku vykynout.
Tvarujte z těsta malé bochánky, nechte je čtvrt hodiny vykynout na pomoučeném vále.
Potom je vytahujte tak, aby vznikly placky, a ty vkládejte do rozpáleného oleje.
Smažte po obou stranách. Hotové langoše ochuťte tak, jak máte rádi – česnekem, kečupem,
sýrem anebo třeba povidly a marmeládou.
| | |
14.05.2006
První opravdu teplé večery nás táhnou ven a zahradami se šíří vůně grilování...
| | |
14.05.2006
Specialitka ven ke grilu...
Balkánský sýr na roštu
Ingredience:
120g sýra, 5g másla, 5ml oleje, 10g rajčat, špetka sladké papriky, kousek zelené petržele,
dle přání pálivou papriku.
Postup přípravy:
Sýr naložíme do studeného mléka nebo vody (odstrašení zbytečné soli). Nakrájíme na plátky
o tloušťce 1cm, které potřeme olejem a položíme na papír na pečení.
Posypeme sladkou paprikou a položíme kouskem másla, plátek rajčete a kousek zelené petržele.
Dle přání můžeme přidat i pálivou papriku. Zabalíme do papíru a namočíme ve studené vodě.
Položíme na rošt. Pečeme do změknutí sýra. Ihned servírujeme.
| | |
18.04.2006
A je po Velikonocích...
Salát z vajec natvrdo
Ingredience:
8 vykoledovaných vajec,
2 hlávkové saláty (z Penymarketu, páč na zahradě eště neroste),
1 svazek ředkviček,
100 g šunky nebo šunkového salámu,
1 bílý jogurt nebo stejné množství tatarské omáčky,
4 vařené brambory,
4 sterilované okurky,
1 vejce na ozdobu,
sůl, citrónová šťáva.
Postup přípravy:
Vykoledovaná vejce oloupeme a nakrájíme na kousky. Přidáme na nudličky nakrájený jeden
hlávkový salát, nastrouhané ředkvičky, nasekanou šunku,
na kostičky nakrájené brambory a okurky. Vše lehce promícháme, spojíme jogurtem nebo
tatarskou omáčkou, dochutíme solí a citronem.
Pak salát ozdobíme lístky hlávkového salátu, na dílky nakrájeným vejcem a
kouskem šunky. Můžeme přidat kousek sýra, pár ředkviček, nasekanou zelenou petrželku apod.
Vaječný salát můžeme doplnit sklenkou naložených hub, sterilovanými kapiemi,
trochou křenu, strouhaným sýrem, zavařeným celerem a místo tatarské omáčky použít
majonézu, smetanu nebo šlehačku.
| | |
09.04.2006
Velikonoce skoro na krku...
Smažená plněná vejce
Ingredience:
5 na tvrdo uvařených vajec, 1 syrové vejce, 1 rohlík, olej, pepř, sůl,
petrželová nať, hladká mouka, strouhanka.
Postup přípravy:
Oloupaná velikonoční vejce podélně rozkrojíme a žloutky vydlabeme.
Žloutky smícháme dobře se sekanou natí, namočeným a vymačkaným rohlíkem, 1 lžící oleje,
osolíme, opepříme. Hmotou naplníme poloviny bílků tak, že je "doplníme" na celé vejce.
Obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance a smažíme. Podáváme s bramborem a tatarkou.
| | |
12.03.2006
Vepřová masová roláda
Ingredience:
plát vepřového boku, vepřové mleté maso, cibule, česnek, sůl, praganda, 1 vejce, pepř, sladká mletá paprika, kmín,
koření STEAK.
Postup přípravy:
natenko rozkrojený plát vepřového boku nasolíme z obou stran pragandou. Několik
prolisovaných stroužků česneku natřeme na maso, opaprikujeme, opepříme a pokryjeme
vrstvou mletého masa, do kterého jsme předtím dali sůl, vejce, a nakrájenou a světle
osmaženou cibuli na oleji. Maso zarolujeme do rolády a lehce svážeme bílým potravinářským
provázkem. Roládu okmínujeme a necháme 24hodin odležet.
V pekáčku pod víkem pečeme doměkka asi 2 hodiny. Podléváme, poslední půlhodinku odklopíme,
aby se udělala kůrka. Po upečení obalíme v hrubém steakovém koření, zabalíme do alobalu
a necháme vychladit. Silnější plátky s chlebem ohromí i skutečné gurmány.
obrázek
| | |
|
47. fotka z 102
|
-zpět-
|