pondělí 18.02.2019
dnes má svátek Gizela | | |
Vaše IP adresa je: 54.146.227.92 | | |
18.02.2018 dnes je 49. den v roce dnů do konce roku:316
Slunce dnes vychází 7:08 kulminuje 12:17 a zapadá 17:26 hodin zimního času
Měsíc dnes vychází 03:19 kulminuje 07:00 a zapadá 10:40 hodin zimního času
tyto údaje platí pro souřadnice naší obce 49º 49' sev.šířky 14º 12' vých.délky
| | |
01.06.2008
Opilé čínské kuře
Ingredience: 400 g kuřecího masa bez kostí,dvě lžičky tuku,lžička cukru,
hrst chřestu nebo pórku, hrst sušených hub,1 dl vodky nebo ginu, lžičku solamylu,
1 cibule, 1/2 lžičky zázvoru, 1 lžíce sójové omáčky, masový vývar nebo vývar z masoxu.
Postup přípravy:
Maso nakrájíme nadrobno, stejně tak cibuli a namočené houby, pórek na kousky.
Na pánvi rozehřejeme tuk, na něm necháme zkaramelizovat cukr, přidáme nakrájené maso, cibuli, zázvor, podlijeme vývarem a 10 min. podusíme spolu s houbami a zeleninou.
Pak přidáme sójovou omáčku a vodku. Podusíme, až vše změkne.
Pokrm má mít málo šťávy a podává se s rýží a ostrým zeleninovým salátem.
| | |
01.07.2007
Grilovaní vycpaní orli
Ingredience: kuřecí prsa, olivový olej, sůl, pepř, červená paprika, slanina
Postup přípravy: Kuřecí prsa rozkrojíme jako rybu, uvnitř posolíme, opaprikujeme,
opepříme a vložíme plátek uzené slaniny. Sepneme párátky nebo potravinářskou jehlou a namarinujeme olivovým
olejem. Necháme odležet do druhého dne. Před grilováním necháme odkapat olej, grilujeme z obou stran.
Příloha: rýže a zeleninový salát, nebo chléb a kyselé okurky.
| | |
31.03.2007
Kuřecí řízky v jogurtu
Ingredience: 6 prsních kuřecích řízků, 1 hustý bílý jogurt, 2 celá vejce, 4 stroužky česneku,
sůl, pepř, další koření dle chuti
Postup přípravy: Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády.
Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře. Pak maso přendáme do nádoby
kterou zaklopíme a uložíme na 24 hodin v lednici. Druhý den vyjmeme řízky z marinády,
obalíme ve strouhance a opatrně smažíme na pánvi. Takovouto chuť určitě nezapomenete. Je skvělá!
S opečenými brambůrky je ještě lepší.
| | |
19.11.2006
Lákavá barevná stehna
Ingredience:
6 ks vykostěných kuřecích stehen (2 na osobu), grilovací koření, 2 lžičky francouzské hořčice,
100 g nivy, 1 červená paprika, 1 stroužek česneku, 1 velká cibule, kousek uzeného sýra,
mletý rozmarýn, cca 20 černých oliv, olivový olej, sojová omáčka, lžička másla.
Postup přípravy:
Každé stehno plošně rozřízneme na co největší tenký plát v kuse, okořeníme, pomažeme hořčicí,
položíme doprostřed kousek nivy ,plátek červené papriky, kousek cibule a uzeného sýra,
okořeníme rozmarýnem. Pevně zavineme a svážeme. Zprudka osmahneme na olivovém oleji, maso vyndáme
a v oleji osmahneme cibuli a zbytek červené papriky a nivy, přidáme olivy na půlky, vodu,
máslo, rozmarýn, drcený česnek, asi lžičku sojovky, sůl. Povaříme, aby se rozpustil sýr a vznikla
omáčka. Zalijeme touto omajdou připravené závitky a pečeme asi 40-50 minut v přiklopené misce nebo
v remosce (nevysuší se to). Občas trochu podlijeme.
Podáváme s bramborem anebo s bramborovým knedlíkem. Je to něco!. Dobrou chuť.
| | |
17.09.2006
Kynutý bramborák
Ingredience:
500 g syrových brambor, 250 g vařených brambor, 250 g polohrubé mouky, 30 g droždí,
1 vejce, 6 stroužků česneku, mléko podle potřeby,1 lžíce nasekané majoránky, olej na smažení,
mletý pepř a sůl.
Postup přípravy:
Brambory oloupeme, nastrouháme, vymačkáme vodu a vmícháme vařené brambory,
vejce, mouku, kvásek z droždí, majoránku, utřený česnek, sůl a pepř.
Potom přidáváme vlažné mléko, aby vzniklo řidší těsto. Necháme v teple vykynout
a naběračkou dávkujeme na pánev s rozpáleným tukem. Osmažíme z obou stran dozlatova a podáváme.
| | |
11.06.2006
Langoše
Ingredience:
500g hladké mouky, 30g droždí, 250 – 300ml mléka, špetku soli, 1 kostku cukru, olej na smažení,
na závěrečné ochucení kečup, nebo strouhaný eidam, česnek, povidla...
Spojte lžíci mouky, kostku cukru, droždí a 100ml mléka. Dejte vzejít kvásek.
Jakmile se začnou dělat velké bubliny, můžete pokračovat.
K vzešlému kvásku přidejte zbylé mléko i mouku, osolte a vypracujte hladké těsto.
Pak ho poprašte moukou a nechte jej asi půlhodinku vykynout.
Tvarujte z těsta malé bochánky, nechte je čtvrt hodiny vykynout na pomoučeném vále.
Potom je vytahujte tak, aby vznikly placky, a ty vkládejte do rozpáleného oleje.
Smažte po obou stranách. Hotové langoše ochuťte tak, jak máte rádi – česnekem, kečupem,
sýrem anebo třeba povidly a marmeládou.
| | |
14.05.2006
První opravdu teplé večery nás táhnou ven a zahradami se šíří vůně grilování...
| | |
14.05.2006
Specialitka ven ke grilu...
Balkánský sýr na roštu
Ingredience:
120g sýra, 5g másla, 5ml oleje, 10g rajčat, špetka sladké papriky, kousek zelené petržele,
dle přání pálivou papriku.
Postup přípravy:
Sýr naložíme do studeného mléka nebo vody (odstrašení zbytečné soli). Nakrájíme na plátky
o tloušťce 1cm, které potřeme olejem a položíme na papír na pečení.
Posypeme sladkou paprikou a položíme kouskem másla, plátek rajčete a kousek zelené petržele.
Dle přání můžeme přidat i pálivou papriku. Zabalíme do papíru a namočíme ve studené vodě.
Položíme na rošt. Pečeme do změknutí sýra. Ihned servírujeme.
| | |
18.04.2006
A je po Velikonocích...
Salát z vajec natvrdo
Ingredience:
8 vykoledovaných vajec,
2 hlávkové saláty (z Penymarketu, páč na zahradě eště neroste),
1 svazek ředkviček,
100 g šunky nebo šunkového salámu,
1 bílý jogurt nebo stejné množství tatarské omáčky,
4 vařené brambory,
4 sterilované okurky,
1 vejce na ozdobu,
sůl, citrónová šťáva.
Postup přípravy:
Vykoledovaná vejce oloupeme a nakrájíme na kousky. Přidáme na nudličky nakrájený jeden
hlávkový salát, nastrouhané ředkvičky, nasekanou šunku,
na kostičky nakrájené brambory a okurky. Vše lehce promícháme, spojíme jogurtem nebo
tatarskou omáčkou, dochutíme solí a citronem.
Pak salát ozdobíme lístky hlávkového salátu, na dílky nakrájeným vejcem a
kouskem šunky. Můžeme přidat kousek sýra, pár ředkviček, nasekanou zelenou petrželku apod.
Vaječný salát můžeme doplnit sklenkou naložených hub, sterilovanými kapiemi,
trochou křenu, strouhaným sýrem, zavařeným celerem a místo tatarské omáčky použít
majonézu, smetanu nebo šlehačku.
| | |
09.04.2006
Velikonoce skoro na krku...
Smažená plněná vejce
Ingredience:
5 na tvrdo uvařených vajec, 1 syrové vejce, 1 rohlík, olej, pepř, sůl,
petrželová nať, hladká mouka, strouhanka.
Postup přípravy:
Oloupaná velikonoční vejce podélně rozkrojíme a žloutky vydlabeme.
Žloutky smícháme dobře se sekanou natí, namočeným a vymačkaným rohlíkem, 1 lžící oleje,
osolíme, opepříme. Hmotou naplníme poloviny bílků tak, že je "doplníme" na celé vejce.
Obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance a smažíme. Podáváme s bramborem a tatarkou.
| | |
12.03.2006
Vepřová masová roláda
Ingredience:
plát vepřového boku, vepřové mleté maso, cibule, česnek, sůl, praganda, 1 vejce, pepř, sladká mletá paprika, kmín,
koření STEAK.
Postup přípravy:
natenko rozkrojený plát vepřového boku nasolíme z obou stran pragandou. Několik
prolisovaných stroužků česneku natřeme na maso, opaprikujeme, opepříme a pokryjeme
vrstvou mletého masa, do kterého jsme předtím dali sůl, vejce, a nakrájenou a světle
osmaženou cibuli na oleji. Maso zarolujeme do rolády a lehce svážeme bílým potravinářským
provázkem. Roládu okmínujeme a necháme 24hodin odležet.
V pekáčku pod víkem pečeme doměkka asi 2 hodiny. Podléváme, poslední půlhodinku odklopíme,
aby se udělala kůrka. Po upečení obalíme v hrubém steakovém koření, zabalíme do alobalu
a necháme vychladit. Silnější plátky s chlebem ohromí i skutečné gurmány.
obrázek
| | |
|
přidáno 04.04.2010 fotky ze dne 18.03.2010.
Komentář k těmto fotkám:
"Někdo" nechal pokácet lipovou alej
Bezvadný kousek se podařil majiteli pozemku 2237/1 ve Voznici. Delší dobu usiloval o odstranění stromů
na svém pozemku mezi hotelem a bývalou hasičárnou. Lipová alej lemovala cestu od návsi dlouhá desetiletí.
V polovině března 2010 nastoupili na stromy maníci s motorovkou a začali kácet. Místní přivolali policii,
mezitím padlo osm stromů. Další tři lípy zběsilí dřevorubci zničili následující den, kdy provedli drze bleskovou
akci "hladový řetěz". Odbor životního prostředí MěÚ Dobříš to řeší. Dne 30.03.2010 vyšel v Příbramském deníku článek
o této vandalské akci. Jeho přepis si můžete přečíst zde. Případně si můžete stáhnout oskenované noviny v pdf.
| | |
|
-zpět-
|